Ukrajina odmieta platiť za ruský plyn vopred

09.05.2014 Celý región

Kyjev/Moskva 9. mája (TASR) - Ukrajina nebude platiť za dodávky ruského plynu vopred, ak cena za plyn bude na súčasnej úrovni. Povedal to ukrajinský minister energetiky Jurij Prodan. Reagoval tak na vyhlásenia ruského ministra tohto sektora Alexandra Novaka. Informovali o tom agentúra Reuters a server BBC.

Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom v stredu (7. mája) oznámila, že Ukrajina nezaplatila do stanoveného termínu, ktorým bol práve 7. máj, za aprílové dodávky plynu. Celkový dlh Kyjeva tak podľa ruskej firmy dosiahol 3,51 miliardy USD (2,55 miliardy eur). Následne vo štvrtok minister Alexander Novak uviedol, že v dôsledku toho prechádza Rusko voči Ukrajine na platby vopred, čo znamená, že Ukrajina bude musieť v máji zaplatiť za dodávky plynu naplánované na jún. Ruské ministerstvo energetiky dodalo, že Gazprom pošle Ukrajine predbežný účet na jún do 16. mája a plyn v júni dodá v takom objeme, za aký Ukrajina do konca mája zaplatí.

Aprílové platby však Gazprom vypočítal z ceny 485,50 USD za 1000 kubických metrov (m3), čo Ukrajina odmieta. Do apríla bola cena na základe decembrovej dohody medzi ruským prezidentom Vladimirom Putinom a vtedajším ukrajinským prezidentom Viktorom Janukovyčom stanovená na 268,50 USD/1000 m3.

Kyjev novú cenu, ktorá je podstatne vyššia než v prípade iných európskych krajín, odmieta rešpektovať. "Nemôžme platiť vopred za plyn pri cene okolo 480 USD za 1000 m3," povedal Prodan v reakcii na informácie z Moskvy pre agentúru Interfax-Ukraine.

Tento týždeň dostal Kyjev prvú tranžu z dvojročného úveru od Medzinárodného menového fondu (MMF), ktorého celková hodnota dosahuje 17 miliárd USD. Ukrajina zatiaľ dostala necelých 3,2 miliardy USD, pričom sa očakáva, že časť z tejto sumy by mohla použiť práve na splácanie dlhov za dodávky ruského plynu.
 

Vyberte región